Forventet rekord i ejendomsinvesteringer i 2015

22/05-2015

RESEARCH: Ifølge ny rapport fra DTZ kan den europæiske investeringsvolumen meget vel overstige €230 mia. i 2015 efter særdeles høj aktivitet i årets første kvartal.

Ifølge den seneste Investment Market Update – Europe fra DTZ nåede europæisk investering i erhvervsejendomme € 51,4 mia. i første kvartal af 2015. Efter et stærkt fjerde kvartal i 2014, hvor der blev investeret for € 71 mia., betyder de seneste tal, at der i de seneste 12 måneder er investeret for € 208 mia. Det er første gang siden 2007, at der er investeret for over € 200 mia. i løbet af et år.

 

DTZ’s rapport afslører stor investeringsaktivitet i Europa i første kvartal af 2015, hvor investorerne i stigende grad ser ud over kernemarkederne.

 

Magali Marton, Head of EMEA Research hos DTZ, siger: ”Investeringsaktiviteten i første kvartal var dynamisk og viser et paradigmeskifte. Mens Storbritannien og Frankrig oplevede henholdsvis 36% og 34% vækst i investeringsaktiviteten i forhold til for et år siden, var investeringsvolumen i Tyskland stabil på € 9 mia.”

 

"Spanien og Italien oplever fortsat massive kapitalstrømme, hvilket resulterer i en tredobling af væksten, mens Benelux og de nordiske lande rapporterede stigninger på henholdsvist 93% og 48% i investeringsvolumen. De tre kernemarkeder i Storbritannien, Frankrig og Tyskland udgør dermed 65% af aktiviteten, hvilket er et fald fra 74% for et år siden og i overensstemmelse med de langsigtede tendenser."

 

Kontorejendomme er med en markedsandel på 39% fortsat primus motor i hele Europa - selv om dette var den laveste andel siden 2011. Detailsegmentet nåede en kvartalsmæssig rekord med € 18 mia. i første kvartal 2015, hvilket var drevet af paneuropæiske porteføljesalg af indkøbscentre.

 

Indenlandske og udenlandske investorer spillede en jævnbyrdig rolle i den europæiske investering i første kvartal af 2015. Indenlandske investorer fastholdt en markedsandel på 50% på købersiden, mens europæiske og ikke-europæiske investorer hver repræsenterer 25% af volumen med investeringer for tæt på € 13 mia. hver.

 

Nigel Almond, Head of Capital Markets research hos DTZ, siger: "På trods af, at andelen af aktivitet fra ikke-europæiske investorer er bremset marginalt dette kvartal, investerede de for netto € 4,5 mia. i første kvartal. Vi ser fortsat stærk tilstrømning af nordamerikansk kapital, primært fra USA, som godt af en svagere Euro, mens asiatisk og mellemøstlig kapital også fortsat er stærkt repræsenteret.”

"Den britiske andel af kapitalen er langsomt aftagende til fordel for de franske og tyske markeder samt opportunistiske køb i Irland, Italien og Spanien. Vi ser også en større mangfoldighed i ejendomstyperne, væk fra kontorer og hen imod blandede ejendomme eller studenterboliger."

 

Magali Marton tilføjer: "Vi har fortsat stor tiltro til udsigterne for Europas markeder i resten af 2015. Erhvervsejendomme er fortsat attraktive på trods igangværende indsnævring mellem afkastene for obligationer og ejendomme og der er € 125 mia. ny kapital målrettet regionen. Dette ventes at føre til stigende markedsaktivitet med sandsynlighed for, at investeringerne i år vil kunne overgå den tidligere rekord på € 230 mia. i 2007."

 

Læs rapporten DTZ Investment Volumes - Europe Q1 2015 her.

 

For yderligere information kontakt:
Henrik Lyngskjold, direktør, seniorpartner
henrik.lyngskjold@dtz.dk │ 26 12 13 90